Popis slova: |
Kediśka, dześka aš do ńiś ... - v minulosti miestami až do polovice 20. storočia, sedliaci aj vinohradníci na domácu výrobu tohto náčinia pestovali špeciálne vinohradnícke tekvice nazývané dyňka, dynka, dyňa, din(k)a, dzin(k)a, tekvička, tekvica, lopov, lopóv, lopouka, bútela, lufa, palacka, grgana, grganka, hrgana, hrganová dina, heverová tekvica a pod.; etnografi ju nazývajú dúčela. Niektoré z týchto názvov sa používajú aj ako synonymá na označenie hevera:
paj -
heviér, hebár, héber, hevar, heviar, hevér, hevír, koštér, koštúr, košťúr, koštír, košťír, košter, táhák, grgana, grganka, hrgana, palacka, bútela, tekvica, tekvička, dyňka, dynka, lopov, lopóv, zastarano krokvica, krokvička) je násoska |